Fysiotherapie bij duizeligheid
Duizeligheid
Duizeligheid is een klacht die vaak voorkomt. Denk daarbij aan draaiduizeligheid of het gevoel dat je licht in je hoofd bent. Dit soort klachten van het evenwicht kunnen verschillende betekenissen en ook meerdere redenen hebben. Die redenen kunnen variëren van een oorontsteking tot een te lage bloeddruk. Dat betekent dat niet iedereen die zich duizelig voelt, dezelfde ziekte heeft.
Bezoek daarom altijd je huisarts en eventueel de KNO arts om de oorzaak van je duizeligheid te achterhalen.
Wil je meer informatie over duizeligheidsklachten kijk dan op: www.duizeligheidscentra.nl
Wat is duizeligheid?
Normaal gesproken ontvang iedere mens voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en over de positie van het lichaam. Die informatie die je krijgt, komt van de volgende deelsystemen:
- Het evenwichtsorgaan
- De ogen
- Het gevoel in de spieren en pezen; vooral uit de voetzolen, benen en nek.
Als je hersenen de informatie uit de deelsystemen niet of verkeerd interpreteren, ontstaat het gevoel van duizeligheid. Elk deelsysteem kan duizeligheid en/of evenwichtsklachten veroorzaken. In het algemeen wordt onder duizeligheid verstaan; het gevoel dat ontstaat als de relatie tot de ruimtelijke omgeving verstoord is.
Oorzaken van duizeligheid?
Acute aandoening van het evenwichtsorgaan
Dat leidt tot heftige draaiduizeligheid met misselijkheid en braken. Vaak zie je daarbij de omgeving draaien. De klachten kunnen minuten tot uren duren, waarna spontaan herstel optreedt. De bekendste oorzaken van een acute aanval van draaiduizeligheid zijn:
- Ontsteking van het evenwichtsorgaan.
- De ziekte van Ménière.
- Een aanval van migraine.
- Bloeding in het evenwichtsorgaan en/of (kleine) hersenen.
BPPD Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid
Draaiduizeligheid die seconden duurt en optreedt bij bepaalde bewegingen (bukken, omhoog kijken, omdraaien in bed, gaan liggen in bed) staat bekend als BPPD.
PPPD Persisterende Positionele Perceptie Duizeligheid
Onlangs hebben experts PPPD vastgesteld als een ziektebeeld waarbij patiënten constant een deinend en onzeker gevoel ervaren, klachten van onbalans (zonder draaiduizeligheid) gedurende minimaal 3 maanden. De klachten zijn wisselend aanwezig, minimaal 15 dagen per maand. De meeste patiënten ervaren dagelijks klachten. De klachten nemen toe bij rechtop zitten of staan, alsook bij hoofd- en lichaamsbewegingen, en bij het waarnemen van bewegende beelden.
Vaak begint PPPD na een aanval van draaiduizeligheid (door een stoornis in het evenwichtssysteem), maar het kan ook ontstaan na een paniekaanval. Hoofdletsel kan eveneens deze klachten uitlokken. Klachten gaan vaak gepaard met gevoelens van angst en somberheid.
Orthostatische hypotensie
Een daling van de bloeddruk bij overeind komen kan leiden tot een licht gevoel in je hoofd bij opstaan of langdurig staan. Dat kan soms een bijwerking van medicatie zijn.
Overige oorzaken
Laag bloedsuikergehalte of vergiftigingen (bv alcohol of medicijngebruik).
Angst, hyperventilatie en depressie
(vaak uit zich dit in een licht, zweverig gevoel en geen draaiduizeligheid).
Onderzoeken
Het belangrijkste deel van het onderzoek is je eigen verhaal. Op grond daarvan kunnen we vaak al vermoeden wat de oorzaak van de duizeligheid (geweest) is en welk onderzoek eventueel nog verricht moet worden. In je verhaal letten we op onder andere de volgende aspecten:
- Om wat voor duizeligheid gaat het? Draait de omgeving? Heb je het gevoel om te vallen? Voel je je licht in het hoofd?
- Wat is het verloop in de tijd? Ontstonden de klachten geleidelijk of acuut? Hoe lang duurden de klachten? Is de duizeligheid continu aanwezig?
- Zijn er omstandigheden waardoor de klachten optreden of verergeren? Lokken hoofdbewegingen de klachten uit? Doen ze zich voor bij omdraaien in bed, bij rechtop gaan staan, tijdens lopen of in drukke winkels?
Het algemene onderzoek kan bestaan uit inspectie van de oren, beoordeling van oogbewegingen, houding en evenwicht, en meting van hartslag en bloeddruk.
Zo nodig kan je huisarts aanvullend onderzoek adviseren in de vorm van een hoortest en gespecialiseerd onderzoek van het evenwichtsorgaan. In enkele gevallen is beeldvormend onderzoek (CT-scan of MRI-scan) nodig. Aan de hand van je verhaal en de resultaten van het aanvullend onderzoek kunnen we meestal stap voor stap de oorzaak van de duizeligheid opsporen.
Fysiotherapie bij duizeligheid
Als je last hebt van duizeligheid, kunnen wij bij Fysiotherapie Scheperpark je in veel gevallen helpen. Afhankelijk van de oorzaak zijn de volgende behandelingen mogelijk:
- Bij balans- en evenwichtsklachten, die het gevolg zijn van beschadiging van het evenwichtsorgaan, kan fysiotherapie systemen triggeren die het herstel compenseren.
- Bij een verstoorde oogreflex werking kan er, door gerichte oefentherapie, verbetering optreden
- Bij verschillende vormen van BPPD kan een repositie manoeuvre worden uitgevoerd. De losliggende ‘kristallen’ worden teruggebracht naar de plek in het evenwichtsorgaan waar ze geen hinder meer geven.
- Bij een acute aanval van draaiduizeligheid kunnen de duizeligheidsklachten en misselijkheid worden bestreden met medicijnen. Bij sommige aandoeningen (zoals de ziekte van Ménière en migraine) is onderhoudsmedicatie zinvol, met als doel nieuwe aanvallen te voorkomen.
Meer informatie?
Heb je vragen of opmerkingen over jouw behandeling bij onze praktijk? Of ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan contact op met Fysiotherapie Scheperpark. We staan je graag je woord.
Wil je graag teruggebeld worden door ons? Dat kan ook. Vul dan je gegevens in in het formulier hiernaast.
Bezoekadres
Fysiotherapie Scheperpark
Boermarkeweg 50-d
7824 AA Emmen
Telefoon
0591 613126
E-mail
info@fysiotherapiescheperpark.nl